RAID Adatmentés

A jelenleg elérhető technológiával készen állunk meghibásodott RAID tömbök adatmentésére, helyreállítására. Legyen szó logikailag meghibásodott, vagy fizikai meghibásodás miatt bekövetkezett szétesésről (degradálódásról). Akár HDD, SSD, SCSI/SAS drive esetén is!

Fájlrendszer

RAID adatmentéshez meglévő eszközeink a lehető legtöbb fájlrendszert támogatják.
FAT, exFAT, NTFS és ReFS fájlrendszerek, amelyeket a Windows XP-től kezdve, valamint digitális fényképezőgépek és hasonló eszközök használnak.
EXT2, EXT3, EXT4 és XFS fájlrendszerek amiket legtöbbet linuxban és NAS ban használnak.
BTRFS fájlrendszer amit a különösen a modern Synology, Zyxel, Qnap vagy Netgrear NAS eszközökben jellemző.
APFS, HFS, HFS+ (Mac OS Extended) és UFS fájlrendszerek, amelyeket Apple Mac számítógépek és iPod lejátszók használnak

Milyen RAID tömbök adatmentését vállaljuk?

RAID 0 (összefűzés)RAID 5
RAID 1 (tükör)RAID 6
RAID 2RAID 7
RAID 3RAID 10
RAID 4RAID 0+1
Raid szintek

RAID adatmentés díjazása

Az díja elég sok mindennek függvénye, bevizsgálás nélkül még meg tippelni is nagyon nehéz, de lássunk két példát RAID adatmentésre.

RAID 0 / 2 x 1,5TB HDD  95.000Ft/db
Összesen: 190.000Ft
A hibás adathordozók beszámításával elérhető kedvezmény: 20.000Ft

RAID 5 / 4 x 1TB HDD 75.000Ft/db
Összesen: 300.000FT
A hibás adathordozók beszámításával elérhető kedvezmény: 40.000FT

Ezek az árak azon RAID rendszerben lévő adathordozókra vonatkoznak amikor logikai hibával vagy kisebb fizikai problémákkal (pl.:bad sector) találkozunk. Tisztateres munka/mechanikai hibás adathordozó esetén ennél magasabb ár várható.

Mindent munkát bevizsgálás előz meg, a bevizsgálást követően tudunk árajánlatot adni a RAID adatmentésére.
A bevizsgálás díja 10.000F-20.000Ft/adathordozó. Az ár függ a meghibásodás típusától, a raid tömbben lévő diszkek darabszámától és használt fájlrendszertől.

Mennyi időt vesz igénybe a RAID, NAS adatmentése?

A legfontosabb kérdések között szerepel általában hogy mennyi időt fog igénybe venni a RAID tömb adatmentése. Erre sajnos nem tudunk egyszerű rövid választ adni mivel minden munka különbözik, számos RAID tömb csak több nap alatt rekonstruálható, leírunk pár tényezőt ami befolyásolja az adatmentés idejét.

  1. Adathordozó állapota – Az eszköz gyorsabban menthető ha fizikaliag hibátlanul funkcionál, viszont ha fizikai problémával állunk szemben akkor mindenek előtt a sérült részeket kell javítani ami idő igényes folyamat. Az gyorsabb esetek ha véletlenül töröltek valamit, vagy logikailag megsérült a kötet általában 1-3 munkanapot vesz igénybe, viszont fizikai probléma esetén a hiba súlyosságától függően lehet szó akár több mint 10 napos munkáról is.
  2. Adathordozó/ RAID tömb méret – Még ha egy meghajtó teljesen hibátlan is 2TB esetén kb 10 órát vesz igénybe egyetlen szkennelési folyamat, hibás meghajtó esetén ennél jóval több idő is lehet Legelső lépésként minden esetben klónt/lemezképet csinálunk a meghajtóról és ezt követően kezdünk dolgozni a RAID tömb rekonstruálásán.
  3. Meghibásodott meghajtók – Az idő függ a meghibásodott meghajtók számától is, miven nem mindegy hogy egy vagy több meghajtó hibásodott -e meg a tömbben, illetve azt is be kell határolni hogy melyik eszköz online és melyik offline eszköz mert nem mindegy hogy mely eszközt használjuk a RAID tömb újjá építés során.
  4. Elérhető alkatrészek, donorok– Azok az adathordozók amiknek mechanikai vagy elektornikai problémályuk van szükséges a mentésükhöz donor alkatrész, hogy a mentés idejére felélesszük azt. Rengeteg eszközhöz rengelkezünk donor alkatrésszel, de bizony vannak olyan alkatrészek amik nincsenek raktáron és csak nehezen külföldről elérhetőek. Egyes alkatrész beszerzésére van hogy heteket kell várni mire megérkezik. Általában ez a leghosszabb folyamat ami egy adatmentés során előfordulhat.
  5. Az adathordozó teljesítménye felélesztést követően – Bizonyos esetekben egy fizikailag meghibásodott merevlemez szinte tökéletesen funkcionál felélesztést követően, de bizonyos esetekben a felélesztést követően donor alkatrésszel sem funkciónál az eszköz megfelelően, előfordulhatnak felületi sérülések amik miatt az eszköz pótalkatrész beszerzésével sem ad megfelelő teljesítményt emiatt az adatmentés ideje hetekeig vagy hónapokig is elhúzodhat.
  6. Határidő: sürgősségi vagy normál – Az ügyfél kérésére tudunk készíteni sürgősségi adatmentésre ajánlatot ez magasabb árat jelent vagy normál határidős ajánlatot kedvezőbb áron. Sürgősség megrendelés esetén éjszaka és hétvégén is dolgozunk a projekten a minél gyorsabb befejezés érdekében.

Hogyan adjuk át a helyreállított adatokat?

A helyreállítás befejezése után örömmel kimásoljuk a lementett adatok egy adathordozóra az Ön által hozott adathordozóra. RAID tömbök esetén általában nagy kapacitású merevlemez szükséges. Vagy ha szeretné, vásárolhat tőlünk egy új merevlemezt piaci áron. Nagyon nagy adatmennyiséget tartalmazó raid tömbök esetén szükséges lehet az adatok másolása NAS vagy más, RAID funkciókat tartalmazó eszközre. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot további információkért, ha ilyen jellegű kimásolásra van szüksége.