RAID tömb adatmentése meghibásodás esetén

RAID – redundant array of independent disks (önálló lemezek redundáns tömbje)

RAID adatmentés

Vannak olyan esetek amikor hiába van egy megbízhatónak vélt, hibatűrő RAID tömb rendszerünk szemben az egyedülálló diszkes adattárolással, a RAID tömbön tárolt adatok egyszer csak elérhetetlenné válnak.

Előnyösek ezek a rendszerek mert nagy I/O sebesség mellet adatredundancia érhető el. Viszont ha ez a logikai rendszer meghibásodik vagy megsérül valamilyen fellépő hiba miatt például vírus támadás, áramkimaradás vagy több egyidejű meghibásodás miatt, a RAID-kötet elérhetetlenné válik. Független attól, hogy a merevlemezek hibátlanok, illetve hogy a RAID rendszerünk egy vagy több merevlemez kiesést is képes tolerálni.

Dióhéjban a RAID egy virtuális adattároló technológia, amely segít a teljesítmény javításában, és védelmet nyújt a meghajtó meghibásodása miatti adatvesztés ellen. A RAID-kötetek azonban ki vannak téve a logikai hibák miatti meghibásodásoknak, amelyek elérhetetlen RAID-hez és súlyos adatvesztéshez vezethetnek.

A jó hír az, ha egy RAID-kötet adatai már nem érhetők el, általában van megoldás a hozzáférhetetlenné vált adatok helyreállításához.

Miért válik elérhetetlenné a megbízható RAID tömb?

Számos oka lehet annak, hogy a RAID-en lévő adatok elérhetetlenné válhatnak. Az alábbiakban felsoroljuk az 5 leggyakoribb okot, amiért a RAID tömb meghibásodhat.

 1. RAID-vezérlő hiba
  A RAID-vezérlő egy hardvereszköz (fizikai kártya vagy chip az alaplapon) vagy szoftverprogram, amely a tárolómeghajtók és az operációs rendszer között helyezkedik el. Ha ez a vezérlő bármilyen okból, például áramkimaradás, kényszerleállás, szerver összeomlás stb. miatt megsérül, a RAID elérhetetlenné válhat.
  Bizonyos esetekben ki kell cserélni a raid vezérlőt. A vezérlőnek azonban meg kell egyeznie a meghibásodott vezérlővel, különben károsíthatja a RAID tömbon lévő adatokat.
 2. Lemezhibák
  A gyakori lemezhibák, például a fájlrendszer károsodása is elérhetetlen RAID-hez vezethet. Ez történhet vírus vagy rosszindulatú program behatolása, szerver összeomlás, áramkimaradás stb. miatt.
 3. Hibás szektorok
  A hibás szektorok általában a régi merevlemezeken vagy fizikai problémákkal küzdő meghajtókon találhatók. Ha egy szektor meghibásodik akkor, a szektorban tárolt adat olvashatatlanná válik. Tehát, ha egy meghibásodott szektor RAID-metaadatokat tartalmaz, az elérhetetlen RAID-hez vezethet.
 4. Szerver összeomlás
  A RAID-kiszolgáló összeomolhat lemezhiba, szoftverhibák, illesztőprogram-ütközések vagy a RAID-vezérlővel kapcsolatos probléma miatt. Összeomlás után jelentős az esély arra, hogy a RAID megsérül, és elérhetetlenné válik.
 5. Többlemezes hiba
  Az olyan RAID konfigurációk, mint a RAID 5 és RAID 6, akár egy vagy két lemezhibát is kibírnak adatvesztés nélkül. Ha azonban több meghajtó meghibásodik vagy leáll meghajtóhiba, túlmelegedés vagy hasonló hibák miatt, a RAID elérhetetlenné válhat, és állandó adatvesztést okozhat.

Intézkedések, amelyeket véletlenül se tegyen meg a hozzáférhetetlen RAID tömb adatainak visszaállítása előtt

 • A RAID további károsodásának és a benne tárolt hozzáférhetetlen adatok érdekében ne próbálja meg kijavítani vagy újraépíteni a RAID tömböt az adatok helyreállítása előtt. Ezek a módszerek végleges és visszafordíthatatlan adatvesztést okozhatnak.
 • Ne futtasson fájlrendszer ellenőrző és javító eszközöket (pl.: chkdsk) elérhetetlen RAID-tömbön.
 • Soha ne próbáljon meg újraépíteni egy RAID 5 vagy RAID 6 tömböt egynél több lemezhibával
 • Kerülje el a pár kattintásos módszereket

Megoldás lehet,

távolítsa el a merevlemezeket a RAID tömbből, és ellenőrizze azok állapotát/SMART állapotát. Ha a lemez állapota rossz, akkor amennyiben lehetséges klónozni kell a megfelelő adatmentő célhardver és szoftver segítségével, mechanikai meghibásodás esetén szükség lehet laboros felszerelésre is a merevlemez megbontásához és a mechanikai meghibásodás elhárításához. A hibás diszkek klónózására vannak speciális adatmentő eszközök és technológiák, az ilyen speciális adatmentő tecnológiák általában 5000 euró-tól vásárolhatók meg.

Hogyan javítható az elérhetetlen RAID kötet?

Nincs univerzális módszer a hozzáférhetetlen RAID-tömb javítására. Amennyiben kimentésre került a RAID tömbön tárolt fontos adatok és meg szeretne javítani egy meghibásodott vagy elérhetetlen RAID tömböt, formázza meg az összes lemezt, ellenőrizze azok SMART állapotát, majd hozzén létre egy új RAID-tömböt. Mielőtt azonban újraépítene egy elérhetetlen RAID tömböt, vissza kell állítani az adatokat.

Adatok helyreállítása a hozzáférhetetlen RAID-tömbből

Ha a RAID nem érhető el, és nem fér hozzá az adataihoz, fontolja meg, hogy olyan specialistához fordul aki rendelkezik a biztonságos visszaállításhoz szükséges tudással és technológiával.Ha nem csinált még ilyet és nem ismeri az eljárást menetét javasoljuk ne kezdjen hozzá házilag, mert végleges adatvesztést okozhat.
Vállaljuk, hogy újraépítjük meghibásodott RAID rendszerét és kimentjük az adatait egy cél adathordozóra.

Végül, de nem utolsó sorban adunk néhány tippet a hozzáférhetetlen RAID és adatvesztés elkerülése érdekében

Gondosan válassza ki a RAID szintet. A neten megtalálható számos útmutató a legjobb RAID-szint kiválasztásához.
Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot a RAID tömbön tárolt adatairól. (pl.: használjon valamilyen felhő szolgáltatást)
Vásároljon és használjon RAID kompatibilis (RAID Edition) merevlemezt.
Telepítsen megbízható vírusirtó/malware védelmet.
Ne töredezettségmentesítse és ne futtassa a CHKDSK vagy egyéb javító programot RAID-tömbön.
Tartsa szemmel a RAID lemez állapotát és a SMART állapotát. Cserélje ki őket, amint a RAID-meghajtó meghibásodásának tünetei megjelennek.