NAS hálózati eszközök meghibásodása és adatmentése

A Network Attached Storage vagy közismert néven NAS olyan adattároló eszköz, amelyhez akár vezeték nélkül csatlakozhat és webböngészők segítségével hozzáférhet a rajta tárolt adatokhoz az interneten keresztül. A NAS-szervereket különösen a kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok használják a tárolókapacitás iránti növekvő igény kielégítésére. Ezenkívül számos igényt kielégít, például adatmegosztást több hálózaton lévő számítógép között. Így a NAS a hálózatok közötti jobb és hatékonyabb adathasználatot támogatja. Mivel ezek az eszközök önmagukban egyfajta szervernek számítanak és egy tipikus PC szinte minden alkatrészét tartalmazzák, megbízhatóságuk a belső kialakítástól függ. Minél jobb a tervezés, annál nagyobb lesz a megbízhatóság. A NAS-eszközök teljesítményéért felelős további tényezők a sebesség és a hálózati forgalom, valamint a NAS-kiszolgálók RAM és a CPU egységei felelnek.

A NAS egyre népszerűbb lett, mivel gyorsan és kényelmesen képes több számítógép között fájlokat megosztani. Ennek oka az is, hogy adattárolási és fájlrendszeri képességekkel is rendelkezik. Azonban, mint minden más tárolóeszköz, ezek az eszközök is meghibásodhatnak, ami korlátozza vagy ellehetetleníti a felhasználók hozzáférését a NAS-on tárolt adatokhoz. Ennek az az oka, hogy a NAS-rendszerekben számos olyan összetevő található, mint például a merevlemezek, amelyek meghibásodhatnak, és elérhetetlenné tehetik az adatokat, ez a NAS-kiszolgálók meghibásodásához vezethet. Egy ilyen helyzet megoldása profi adatmentő szolgáltatásokat igényelhet, technikusok képesek visszaállítani az ilyen meghibásodott NAS-rendszereket működőképes állapotba. Mielőtt megvizsgálnánk a NAS rendszereket, vessünk egy pillantást ezek lehetséges meghibásodási okaira.

Mi okozza a NAS meghibásodását?

A NAS rendszerek lehetséges meghibásodásának okai

  • Áramkimaradás – A NAS rendszerek súlyos korrupciós problémákkal szembesülhetnek az áramkimaradás vagy a feszültség ingadozása miatt. Használat közben a rendszerek érzékenyek lesznek a feszültségingadozásokra. Ez megakadályozza, hogy a lemezek újra integrálódjanak a NAS-rendszerekbe.
  • Helytelen kezelés –  A NAS-rendszerek felhasználók általi helytelen kezelése a NAS-rendszer meghibásodásának másik fő oka. A helytelen kezelés olyan műveletek lehetnek, mint a véletlen törlés, formázás, újraformázás, újratelepítés vagy a meghajtókon lévő adatok véletlen felülírása.
  • Túlmelegedés – A túlmelegedés is kiváltó oka lehet a meghibásodott NAS-rendszereknek, amit a szerverterem/szoba nem megfelelő hűtése okoz. Mindezek rendszerhibákhoz, így adatvesztési helyzetekhez vezetnek.
  • Hibás vezérlők –  A RAID vezérlőnek hibái a meghibásodott NAS-rendszerek másik jelentős kiváltó oka. A firmware vagy az operációs rendszer hibái, vagy a memóriakonfiguráció felülírása során fellépő hibák, következésképpen adatvesztéshez vezethetnek.
  • Mechanikai hibák – Ha a NAS-szervereket korrupt állapotban használják, vagyis amikor az egyik meghajtó meghibásodott, az további terheléshez vezet a rendszeren, és a meghajtók meghibásodásához vezethet. Ez leggyakrabban a NAS rendszer teljes meghibásodásával végződik.
  • Természeti katasztrófák – Tűz, vízkár és egyéb természeti katasztrófák végül azonnal és késedelem nélkül tönkreteszik a NAS rendszereket.

A fenti helyzetekben a professzionális NAS adatmentési szolgáltatások elengedhetetlenek az elveszett, véletlenül törölt, formázott vagy elérhetetlen adatok visszaállításához.

NAS Adatmentési szolgáltatások

Ha megsérült NAS rendszere, kérjen segítséget adatmentő cégtől.  Az elveszett vagy hozzáférhetetlen adatok felhő szoftver használatával helyreállítható, feltéve, hogy korábban volt felhős mentés beállítva. Ha a NAS nem volt felkészítve felhős backupok készítésére akkor szükség van adatmentő technikusra, aki az elveszett adatokat visszaállítja. Ilyen helyzetekben fel kell vennie a kapcsolatot egy megbízható adatmentő céggel. Igényelje helyreállítási szolgáltatásunkat, hogy visszanyerje a hozzáférését NAS rendszere felett és elérje a rajta tárolt adatait.
Az adatvisszaállítást hozzáértő technikusok segítik, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek a NAS és RAID rendszerek helyreállítása terén.

Ha sérült merevlemezekkel rendelkező NAS-rendszere van, ne próbálja meg önállóan visszaállítani az adatokat. Azonnal állítsa le az eszközt és kérjen segítséget. Keresse cégünket bizalommal. Tapasztalt technikusok csapatával sikeresen visszanyerjük a NAS-rendszerekben tárolt elveszett vagy hozzáférhetetlen adatokat.
Ezenkívül szisztematikus helyreállítási folyamatot biztosítunk, amely konzultációt, diagnózist , és helyreállítást foglal magában.

Továbbá adat-helyreállítási szolgáltatásokat nyújtunk minden gyártmányú és típusú NAS rendszerhez. Adatmentési szolgáltatásokat nyújtunk személyi használatra gyártott NAS eszközökhöz is  mint például a Western Digital World Books. Olyan eszközök mentésében is segítséget nyújtunk amelyeket kis- és középvállalkozások és professzionális felhasználók számára gyártanak.
Legyakrabban olyan neves gyártók NAS-eszközei mint például: Synology, Zyzel, QNAP stb.

Összegzés

Az S.O.S. Adatmentés csapata, merevlemez és NAS rendszerek helyreállítására specializálódott és több éves tapasztalattal rendelkezik a különböző NAS rendszerekkel kapcsolatban.