Az adatok elvesztése az egyik legkevésbé hiányzó élmény amelyet váratlanul átélhetünk akár a munkában akár a magánéletben. Ha nem sikerül elérni fontos adatainkat mert megsérült a dokumentum amivel dolgoztunk vagy mert tönkre ment a merevlemez amin a családi fotók voltak, gondoljunk bele, hogy ezt a sok bosszúságot akár meg is előzhetjük. Bár a sérült merevlemezről az adatmentés számos módon lehetséges a felhasználók is hozzájárulhatnak ahhoz hogy a merevlemez meghibásodását megelőzzék, késleltessék. A merevlemez élettartamának meghosszabbítása érdekében az első dolog amit a felhasználó megtehet hogy követi az utasításokat a készülék biztonságos kezelésével és használatával kapcsolatban. A merevlemez gyártók igyekeznek masszív házban lévő merevlemezeket készíteni, de mindazonáltal ezek nem elpusztíthatatlanok.

Mit tehetünk a merevlemez meghibásodásának megelőzése érdekében?

Hőmérséklet

Az egyik legfontosabb dolog az extrém hőmérsékletek elkerülése, mivel a túlmelegedő mechanikai és elektronikai alkatrészek károsodhatnak.
Amit tehetünk, hogy elkerüljük a készülék napsugárzásba helyezését és biztosítjuk a megfelelő levegő áramlást számítógépünk belsejében.

Áramellátás

A merevlemez meghibásodásának másik leggyakoribb módja a nem megfelelő áramellátás.
A viharok vagy rossz áramforrás okozta túlfeszültség vagy feszültség ingadozás a leggyakoribb oka a merevlemez meghibásodásának.
Javasolt, egy jó minőségű szünetmentes tápegységet (UPS) beszerezni beépített túlfeszültség védelemmel, hogy megakadályozzuk az áramellátással és túlfeszültséggel kapcsolatos károkat.

 

 

Óvatosság

A felhasználóknak kell gondoskodniuk, kellő óvatossággal a laptopjuk vagy külső merevlemezük biztonságos szállításáról, kezeléséről.
Tartsuk a merevlemezt távol a gyerekektől vagy háziállatoktól. A külső merevlemezeket könnyen hordozhatjuk, de könnyen le is ejthetjük. Vigyázzunk, hogy ne dobjuk le és ne csússzon ki véletlenül a kezünkből a készülék. Ha le esett vagy kicsúszott kezünkből akkor az hatással van az élettartamra mivel hibás szektorok keletkezhetnek vagy rosszabb esetben olvasási és írási hibák léphetnek fel. A le esett merevlemez ha nem is egyből de rövid időn belül meghibásodhat ezért javasolt az adatok mielőbbi kimentése.

 

Ellenőrzés

Jó ötlet lehet felügyelni a merevlemezünk állapotát valamilyen segédprogrammal, mivel a mai merevlemezek rendelkeznek önellenőrző és jelentéskészítő technológiával (S.M.A.R.T)
Az olyan problémák mint a olvasási, felpörgési, vagy hibás szektorok jelentkezése jelezhetik az adathordozó közelgő meghibásodását. Könnyedén monitorozhatjuk ezeket a HDSentinel nevű ingyenesen letölthető programmal.

 

 

Óvakodjunk a mágnesességtől

A mágneses tárgyak különböző típusú károkat okozhatnak a merevlemezen, ideértve az adatkárosodást is. Tartsuk a mágneseket és mágneses tárgyakat távol a meghajtótól.

A merevlemez élettartamának meghosszabbítása

  • Úgy kezeljük a merevlemezünket, mint a nagymama porcelán poharát. Vegyünk egy puha tokot vagy tartsuk az eredeti dobozában hogyha hordozni szeretnénk. Ha hátizsákot viselsz csavard be valami lágy, pl.: törülközőbe vagy ruha darabba, ez segíthet megóvni a káros ütődésektől.
  • Mielőtt kihúzzuk gépünkből az eszközt használjuk az “USB eszköz leválasztása ” opciót, ez windows rendszer esetén esetén jobb alul az óra mellett van, ne csak egyszerűen ki húzzuk a számítógépből a csatlakozót. Ez a funkció általában kikapcsolja a meghajtót vagy leállítja annak írását ezzel megakadályozva hogy az írási esemény közepén leváljon. Ez még fontosabb Mac típusú gépeken ahol könnyedén károsíthatja a fájlrendszer szerkezetét a meghajtó leválasztás nélküli kihúzásával.
  • A készülék kihúzásánál óvatosan a kábel végénél húzzuk és ne a kábel közepétől tépjük.
  • Alkalmanként szemrevételezzük az usb csatlakozót hogy, nincs e por vagy korrózió.
  • Helyezzük stabil biztonságos felületre, hogy műkődés közben ne hogy le essen vagy ütődés érje a készüléket. Ne helyezzük ruhára, könyvre, vagy csúszós felületre.

Segíthetünk?

Be következett a baj és adatmentésre lenne szükség? Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot!