Kattogó merevlemez – okok és megoldások

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi okozhatja a merevlemez kattogó hangját, és néhány praktikus megoldást kínálunk, amelyeket Ön is kipróbálhat.

Kétségbeesetten reméled, hogy a hang nem fontos – de mióta hoztak örömhírt a furcsa, rendellenes hangok? Ez a rendellenes kattogó hang annak a jele, hogy valami nincs rendben a merevlemezzel. A legrosszabb esetben egy és a meghibásodásra, közelgő kék képernyőjére próbál figyelmeztetni. Ezért elengedhetetlen a kiváltó ok mielőbbi azonosítása a helyzet tisztázása és a megfelelő intézkedések megtétele érdekében.

A merevlemez kattogásának okai

A merevlemez kattanásának több oka is van, maga a zaj általában az olvasófej karjábóll származik – az eszköz azon fizikai része, amely lehetővé teszi a merevlemez forgását. Normál merevlemezen az olvasófej kar simán mozog. Ám ha hiba van, a mozgás szabálytalanná válhat, ami arra kényszeríti a kart, hogy visszaugorjon az alaphelyzetbe – ez az állandó ütés okozza a kattanást.

Tehát mi okozza a hibát?

Fizikai sérülés

Ha a merevlemezt megütögették, leejtették, mágneses mezőnek tették ki, illetve nedves vagy forró környezetnek volt kitéve, megsérülhet. Valószínűleg ki kell cserélni a merevlemezt, de először kérjen tanácsot szakembertől, hogy ne veszítsen adatot a folyamat során.

Elhasználódás

A merevlemez egy fizikai technológia, amely mozgó alkatrészeket tartalmaz, ezek az alkatrészek hajlamosak meghibásodásra. Csakúgy, mint egy autó vagy egy mosógép, ezek az alkatrészek idővel meghibásodnak a természetes elhasználódás miatt. A merevlemez élettartama átlagosan 3-4 év.

Rosszul beállított olvasófejek

Ha a merevlemezzel nem bánik különös gonddal, előfordulhat, hogy az író-olvasó fejek vagy karok kiütköznek. Ahogy a lemez forog, a működtető kar nem tud sima mozgást végrehajtani, ezért kattanó hang hallható.

Szervíz terület probléma

A szervizterület a merevlemez egy része, ahol a HDD működéséhez szükséges kritikus gyártói adatok tárolódnak. Ha a merevlemez modulolvasási hibát észlel vagy megsérül, a működtető kar ide-oda mozog, és megpróbálja megtalálni az adatokat, ami kattanó zajt kelt.

Tápellátás probléma

A hibás tápegység miatti elégtelen teljesítmény a merevlemez kattanását okozhatja. Ez könnyen azonosítható alternatív tápegység használatával. Ezenkívül az áramingadozások és az elektromos viharok befolyásolhatják a merevlemezt, és meghibásodhatnak.

Kattogó merevlemez javítása, adatmentése

FIGYELMEZTETÉS: ha kétségei vannak, akkor a legjobb megoldás, ha szakember segítségét kéri – az utolsó dolog, amit meg szeretne tapasztalni, az a végzetes adatvesztés.

Először is, megelőző intézkedésként győződjön meg róla, hogy merevlemeze „tiszta” környezetben van – még az apró porszemcsék is zavarhatják a lemezt, és problémákat okozhatnak.

Ha a merevlemez kattan, az első dolog, amit ki kell zárni, az alternatív tápegység használatával kapcsolatos tápellátási probléma. Ezenkívül ellenőrizze, hogy a tápegység nincs-e túlterhelve, ha kihúz minden mást, ami csatlakoztatva van.

Ha ez nem oldja meg a problémát, a következő lépés a meghajtó megbontása a meghajtófejek helyreállításához, amely egy speciális feladat, amelyet tiszta helyiségben (labor körülmények között) kell elvégezni, hogy elkerüljük a további sérüléseket, amelyek az adatokat visszaállíthatatlanná tehetik.

Otthoni praktikák, amelyek nem javítják a merevlemez kattanását

Van egy mítosz, miszerint ha kattanó merevlemezt teszel a fagyasztóba, az mágikusan megjavul. Semmilyen körülmények között ne tegyél merevlemezt a fagyasztóba. Korrodálhatja a tányérokat és az elektromos alkatrészeket, amikor a meghajtó belsejében lévő vízgőz megfagy és felolvad, miután ismét elérte a szobahőmérsékletet.

sos-adatmentés.hu szakamberei a sikeres adatmentésért

Az elmúlt 15 év során az sos-adatmentés.hu több mint 5.000 ügyfelet segített abban, hogy felépüljenek bármilyen típusú adatvesztésből bármilyen márka, modell, vagy operációs rendszer esetén.

Gyakran Ismételt Kérdések

K: Normális a külső merevlemez hangos kattogó hangja?
V: Nem. A belső merevlemezekhez hasonlóan a külső is olyan fizikai alkatrészeket tartalmaz, amelyek hajlamosak a meghibásodásra, ami adatvesztéshez vezethet. Ha a külső merevlemez meghibásodik, forduljon szakemberhez. Mérnökeink fel vannak szerelve és jártasak az adatok sikeres helyreállításában a külső és belső merevlemezekről, amelyek a körülmények áldozatává váltak, kezdve a mechanikai meghibásodástól és a véletlen leejtéstől a tűz- és vízkárig. …

K: A merevlemezem kattog, de még mindig működik. Aggódnom kellene?
V: A teljesen működő merevlemez viszonylag halk és nem kattog, így minden erősebb kattogás azt jelzi, hogy valami nem stimmel. A lemez teljes meghibásodásának elkerülése érdekében a legjobb, ha megvizsgálja a problémát, és azonosítja a kiváltó okot, hogy adatvesztés nélkül meg lehessen javítani.

K: Meg tudja javítani a kattanó merevlemezt?
V: Ez attól függ, hogy mi okozza a kattogó zajt. Mindenesetre kérjen szakember segítséget, mivel a vizsgálatot tiszta helyiségben kell végezni, hogy elkerülje a további károkat és a helyrehozhatatlan adatvesztést. Ha a meghajtó nem menthető, forduljon az sos adatmentéshez – több mint 15 éves tapasztalattal és 90%-os sikeraránnyal rendelkezünk az adat-helyreállítás terén.

K: A kattintáson kívül milyen egyéb jelei vannak a merevlemez meghibásodásának?
V: A merevlemez meghibásodásának legnyilvánvalóbb jele a kattanó zaj, azonban a következőkre is ügyelnie kell:
Hibaüzenet: „Az operációs rendszer nem található”.
A számítógép nem ismeri fel a merevlemezt, amikor elindítja a számítógépet.
A fájlok elérése a szokásosnál tovább tart.
A külső merevlemezt a rendszer nem ismeri fel, amikor csatlakoztatjuk.

K: Visszaállíthatók-e adatok a kattogó merevlemezről?
V: Megfelelő szakértelemmel, eszközökkel, hardverrel és szoftverrel lehetséges az adatok visszaállítása a kattanó merevlemezről. Beszéljen egy adat-helyreállítási szakértővel, például az sos-adatmentés.hu -val – több mint 5.000 ügyfelünknek segítettünk, minden márkánál, modellnél, és operációs rendszernél helyreállítottuk az adatvesztést, és adatmentés előtt  bevizsgálást kínálunk, amely tájékoztatja Önt arról, hogy pontos mi a merevelemez problémája és mennyibe kerülne az adatok visszaállítása.