Klikk, klikk, katt, katt! Nem számít hogyan írjuk le a merevlemez hangját, a valóság ugyanaz. Ha kattogó hangot hallunk az aggodalomra ad okot, amikor egy merevlemezből halljuk. Időnként ezek a merevlemez zajok jóindulatúak, de az is lehet hogy számítógépből kiszűrődő zaj valamelyik más alkatrészének hangját halljuk.

Sajnos azonban vannak olyan esetek amikor a merevlemez kattogása komoly probléma és a merevlemez összeomlásának küszöbén állásának a jele.
Ebben a helyzetben, mindenki tudni szeretné hogy mekkora a baj és hogy mit jelenthet a rendellenes hang ami a merevlemezből hallatszik. Nézzünk meg néhány lehetséges felmerülő problémát ami a merevlemez rendellenes hangjához vezethet.

Miért kattog a merevlemez?

Az újabb merevlemezek esetén a kattogás oka lehet akár a szoftver vagy akár a hardver. Régebbi modellek esetén a probléma szinte mindig a hardver. Mindkét esetben feltétlenül rá kell jönni, hogy miért kattog a merevlemez, mielőtt még bármilyen adat elveszne.

A merevlemez kattogásának oka 

Minden merevlemez rendelkezik író-olvasófej szerelvénnyel a lemez adatainak mágneses olvasásához, adatok beviteléhez. Az olvasófej-szerelvény a merevlemez lemeztányérján tárolt adatokat, írja vagy olvassa. Amikor az olvasófej-szerelvény írásra vagy olvasásra használja, a lemezen annak folyamatosan mozgásban kell lennie. Ha ez a mozgás nem problémamentes az olvasófej-szerelvény többször megpróbálja visszaállítani önmagát. Ez eredményezi a szokványos kattogó hangot, és a legtöbb esetben a merevlemez zaját. De mi lehet egy probléma gyökere?

Fizikai sérülés

Ez valószínűleg a merevlemez károsításának legsúlyosabb módja, ezért mindenképpen meg kell említeni. A merevlemez kattogása akkor kezdődhet ha a meghajtó le esett, nedvességnek, tűznek, vagy nagy mágneses mezőnek lett kitéve. Ezen eseteknél egyértelmű hogy a merevlemez adatmentéséhez szakmai segítségre van szükség!

Elhasználódás

Egyetlen berendezés sem tökéletese, és a merevlemez meghajtók sem azok, sok a lehetőség a meghibásodásra. Még a vadonatúj merevlemezek is meghibásodhatnak. De az idő múlásával az olvasófej-szerelvény vagy a lemeztányér felülete elhasználódhat amit vezethet rendellenes zajokhoz, meghibásodáshoz.

Sérült lemeztányér felület

Egy merevlemezben, több olvasófej-szerelvény és több lemeztányér is helyet kaphat. Ha az egyik lemeztányér felülete megsérül akkor az olvasófej-szerelvény próbál pozíciót keresni a felületen de sikertelenül. Ez a folyamatos előre-hátra mozgás ciklikus kattogással járhat.

Alacsony feszültség

Bizonyos esetekben a számítógép tápegysége elégtelen áramforrást biztosít a merevlemez számára ezért a meghajtó kattogó hangot ad. Ezt könnyen elháríthatjuk egy másik megfelelő típusú tápegység beszerelésével.

Elektronikai meghibásodás

A merevlemezen található nyomtatott áramkor összekapcsolja az elektronikus alkatrészeket. Időnként a elektronikát  vagy az olvasófej-szerelvényt túlfeszültség károsítja. Ha ezek bármelyike megsérül a merevlemez nem működik megfelelően és ennek eredményeképpen ciklikus kattogó hangot adhat vagy éppen fel sem pörög, elnémul.

Szerviz terület hibái

A szerviz terület a merevlemez azon része ahol a gyártó által specifikus adatok tárolódnak az eszköz működéséhez. Ez a terület kritikus jelentőségű a HDD működése szempontjából és ezt károsíthatja olvasási/írási hibák vagy hibás szektorok. Ha a szerviz terület megsérült akkor a fontos információk már nem állnak a meghajtó működéséhez rendelkezésre. Az olvasófej-szerelvényt mozgató kar előre hátra ugrik a működéshez fontos információk megkeresése érdekében. Amikor ez történik a merevlemez kattogó hangot adhat.

Helytelen pozícióban rögzült író/olvasó fejek

Ha a merevlemez le esik vagy ütődés éri, az olvasófej-szerelvény könnyen nem a megfelelő pozícióban rögzülhet. Ilyenkor a meghibásodás miatt gyakran rendellenes hangot adhat a HDD.

Mit tehetek ha kattogó hangot ad a merevlemezem?

Röviden semmit. A legjobb olyankor ha kattogó hangot ad a merevlemez hogy felvesszük a kapcsolatot egy adatmentő szakemberrel aki megkísérli az adatmentést. Rendelkezünk olyan technológiai megoldásokkal, eszközökkel amikor a merevlemez zajának diagnosztizálásában és az adatok mentésében segítenek. Sajnos valószínűleg a megsérült merevlemezt cserélni kell, a továbbiakban nem lesz az használható. De a legfontosabb ilyen helyzetben az adatok helyreállítása. Ha úgy dönt hogy nem fordul adatmentőhöz az adatok mentésének érdekében hanem házilag kísérletezik azzal, elég nagy az esély arra hogy örökre elveszíti az adatait

Ne vállalja a kockázatot! Az adatok kimentésére a legjobb esélye akkor van ha azt adatmentő specialistára bízza!
Hívjon bizalommal ha segítségre van szüksége. 0630/828-2689