Elektronikai hibás merevlemez adatmentése

Ha a merevlemeznek elektronikai hibája van, akkor az adatok megmentése érdekében szükség van az elektronika javítására, cseréjére. Az elektronikai hibák általában a merevlemez-vezérlő (HDD controller) meghibásodását jelentik, ami a merevlemez motorját és fejét irányítja, valamint a merevlemez és a számítógép közötti kommunikációt biztosítja.

elektronikai hibás merevlemez adatmentés

Az elektronikai hibás merevlemez javítása általában nem könnyű feladat. Nagy szakértelmet és tapasztalatot igényel. Az ilyen merevlemez-hibák általában a túlfeszültség vagy áram ingadozás miatt alakulnak ki és az elektornikai alkatrész meghibásodásához vezet amely a merevlemez olvasó- és írófejeit irányítja. A hdd elektronikájának meghibásodása miatt a merevlemez olvasó- és írófejei nem tudnak kommunikálni a merevlemez adattároló egységével, és az adatok elveszhetnek vagy elérhetetlenné válhatnak.

Az ilyen elektronikailag meghibásodott merevlemezek javításához szükség van speciális szerszámokra és tapasztalt műszerész szakemberre, aki értik a merevlemez működését és az elektronikai hibák diagnosztizálását és javítását. Ilyen esetben különféle megoldásokat alkalmazunk, attól függően, hogy mi okozza a merevlemez elektronikájának hibáját.

A merevlemez elektronika meghisábosádát például azzal orvosolhatjuk, hogy az alaplapot lecseréljük egy azonos típusúra és a meghibásodott elektronikán találtható bizonyos alkatrészeket átforrasztjuk a donor elektronikára. Ezt az eljárást követően hozzáférést szerezhetunk a merevlemezen tárolt adatokhoz.

Vannak azonban olyan elektronikai meghibásodások, amik bonyolultabbak és nem csak a merevlemez elektronikáját kell cserélni vagy javítani hanem a merevlemez megbontására is szükség van, mert bizonyos esetekben nem csak az elektronika hibásodik meg ilyenkor hanem az olvasófej-szerelvény is.

Kérje segítségünket

Amennyiben olvasófej hibás vagy egyéb problémával rendelkező merevlemez adatmentésre van szüksége, keressen bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén.
Állunk rendelkezésre telefonon a 0630/828-2689 számon vagy e-mailben az info@sos-adatmentes.hu címen.