Kérdések és válaszok az adat visszaállításról

Előfordulhat, hogy még az adat visszaállítás lehetőségéről sem hallott, amíg hirtelen fel nem merül a probléma. Nagy zavart okoz ezen a téren az interneten fellelhető sok szakszerűtlen videó és otthoni adatmentési praktikák bemutatása. Ezekkel sajnos bizonyos esetekben ronthatunk a már hibás adathordozó állapotán vagy akár menthetetlenné is tehetjük azt.
A kérdések és válaszok célja, hogy segítsen néhány egyszerű kérdésre válaszolni. Ha kérdése van, amit ebben a bejegyzésben nem említettünk, kérjük, írja meg alul a hozzászólásokba. Ha nem ért egyet azzal amit olvas, kérjük küldje el azt is és megbeszéljük.

Mi is az adatmentés?

Az adatok helyreállítására különböző módszerek, technológiák állnak rendelkezésre és az adatok olvasása nem szokványos eszközökkel történik. Az meghibásodástól függően a hardverfunkció módosítása szükséges a hibás adathordozó adatainak kinyeréséhez, vagy a normál fájlrendszeren kívüli adatok olvasása és elemzése.

Mi az a logikai adatmentés?

Ha az adatvesztést nem hardverhiba okozza, hanem egyszerű lefagyás, törlés, fájl rendszer sérülés stb. logikai adat-helyreállításnak nevezik. Ha egy adathordozó meghibásodott alkatrészt tartalmaz, akkor általában egy hardver szintű helyreállítási esetnek tekintik, nem pedig logikainak. A hardveres helyreállítást követően azonban szükség lehet még a logikai helyreállításra is.

Mi az a fájlrendszer?

A fájlrendszer olyan logikai meghajtón tárolt struktúrák rendszere, amely az operációs rendszer által tárolt fájlok vezérlésére szolgál. Tartalmaz egy táblát vagy könyvtárat az egyes logikai szektorok (LBA-k) egyes fájljainak tárolására, valamint a mappaszerkezetekre, az indexelésre és az ágazati térképezésre. Alapvetően az, hogy az operációs rendszer megtalálja és visszakeresi az összes adatot a meghajtón egy egyszerű analógia mint egy telefonkönyv, amelyen a fájlok valóban mentésre kerültek.

Mi az a Raw Recovery?

A raw recovery magában foglalja a meghajtó szektorainak szkennelését, amely a megnyitott bejegyzéseket keresi.
Az adat visszaállítás előnyös módja az eredeti fájlrendszer elemzése és az elvesztett fájlok helyének meghatározása. Ha azonban túlságosan sérült a fájlrendszer, akkor a fájlok visszaállításához RAW adat helyreállítás lehet az egyetlen lehetőség. A raw recovery hátránya, hogy az eredeti fájlnevek és a mappaszerkezet elveszik. Továbbá nem minden fájltípusnak azonosítható a kiterjesztése.

Mi az a merevlemez vagy más néven HDD?

A merevlemez-meghajtó általában olyan adattároló eszközre utal, amely egy forgó lemeztányért használ, amely adathordozó felülettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a mágneses jelek tárolását. A merevlemez-meghajtóknak van egy olvasófej-szerelvényük, amely egyedi olvasó / írófejeket tartalmaz, amelyek egyaránt képesek olvasni és írni a mágneses töltéseket a tányéron.
Manapság a merevlemezek általában 3,5 ″ és 2,5 ″ méretűek, és üveg vagy alumínium lemeztányérokkal rendelkeznek.

Mi az SSD vagy Solid State Drive?

Az SSD vagy a mechanikus alkatrész nélküli meghajtó olyan adattároló eszköz, amely helyettesíti a mechanikai-összetevőket használó merevlemez-meghajtó funkcióit.
Az SSD nagy előnye hogy gyorsabb mint a HDD és jobban is bírja a strapát, például hordozható eszközökben egy ütődést nagyobb eséllyel túl él mint egy merevlemez. Viszont ha meghibásodik  adatmentése sajnos sok esetben bonyolultabb és költségesebb is mint egy hdd-nek. Jellemzően a NAND flash memóriát használják, azonban vannak újabb fajták, amelyek 3D XPoint memóriát használnak.

Miért van szükség a tiszta térre az adatok helyreállításához?

A merevlemezek rendkívül érzékenyek a porra vagy más szennyeződésre, és csak a HEPA szűrővel szűrt tiszta-térben nyithatók meg. Ha a merevlemez belső összetevői, például az olvasó / író fejek meghibásodtak, a hbás alkatrész korrekciójához és a merevlemez megbontásához tiszta környezet használatára van szükség.
Nagyon gyakran az adatok helyreállítása nem egy tiszta „szobában”  történik, hanem inkább egy tiszta térben, amelyet sokan jobbnak tartanak. A tiszta terek általában könnyebben meg tudnak felelni a magasabb tisztasági szabványnak, mint a tiszta helyiségekbe való belépés.
Számos adat-helyreállítási típusnál a tiszta tér nem szükséges. Az adatok helyreállításához csak a firmware-módosítása, a PCB-javítása vagy a cseréje vagy a logikai helyreállítása szükséges, ezért a legtöbb esetben egyáltalán nem igényel tiszta teres munkát.