A mozgó alkatrészt nem tartalmazó adathordozók (SSD) technológiája rohamosan terjedt az elmúlt években a felhasználók között. Ezeket az adathordozókat először 1976-ban a Dataram találta ki, és akkoriban első sorban szerverekben, kiegészítőkként használták a sebesség és a teljesítmény fokozására. De az ára  nagyon magas volt. 1977-ben egy 256KB méretű tárolót tartalmazó SSD adathordozó  3 millió forint körül kerülhetett. Ha vesszük ezt az összeget 2020 -ban az inflációval akkor több mint 10 millió forintról beszélhetünk. Az SSD-k most olyan olcsón érhetők el, mint még soha. Bár valószínűleg obszcén drága áron kezdték el, és csak a legbonyolultabb adatkonfigurációkhoz használták, mostanra több eszközben is használjuk. Szerencsére mostanra annyira lement az ára hogy  ma körülbelül 8000FT fizetünk az 120GB méretű SSD-ért. Az SSD-k széles népszerűségnek örvendenek az elmúlt 10–15 évben. Gyorsabbak, kevés energiát használnak, kompaktok, tartósak, és mivel nincsenek mozgó alkatrészeik, megbízhatóbbak, mint a hagyományos merevlemez-meghajtók (HDD).

Hogy mondhatunk olyat, hogy el fog romlani az SSD?

Egyesek tévesen gondolják, hogy az SSD meghibásodása a mozgó alkatrészek hiánya miatt lehetetlen. De semmi sem lehetetlen. Az SSD élettartama meghaladhatja a merevlemezes meghajtóét, de ettől még meghibásodhatnak és meg is hibásodnak. Csak nem ugyanúgy, mint a régi merevlemez-meghajtók. Az SSD megbízhatósága magas, de ugyanúgy, mint bármely más elektronikus eszköz, itt is léphet fel hiba a működésében. Ráadásul mivel mozgó alkatrészeket nem tartalmaz így nem fogjuk hallani ha rendellenességet lép fel a működésében, nem úgy mint a merevlemez esetében jól ismert kattogó hangot. Tehát nézzük meg az SSD meghibásodására utaló négy jelet.

1. jel – A számítógépnek hosszabb ideig tart a fájlok mentése

Hibás szektorok kialakulása az SSD-nél is jellemző csak úgy mint a merevlemeznél. Ezek kialakulásának gyakoriságát nézve össze hasonlítva az SSD-t a HDD-vel, az ssd a megbízhatóbb.
De a mechanika hiánya az SSD-ben nem teszi azt immúnissá a hiba kialakulásában.

Bár hibás szektorokról beszélünk a HDD-nál, valójában az SSD esetén hibás blokkokról beszélhetünk.

A hibás blokkokat tartalmazó SSD tünete, hogy a számítógépnek hosszabb időt vesz igénybe egy fájl letöltése vagy mentése.
Sajnos függetlenül attól hogy hányszor probáljuk a hibás blokkon található adatot olvasni vagy rá menteni az nem fog sikerülni, minden esetben hibaüzenetet fog adni a gép így minden próbálkozás kudarcra van ítélve. Ha a számítógépen általános lassúságot tapasztalunk vagy az alkalmazások befagyását, összeomlását észleljük az is gyakran a hibás blokkok jele.

Amennyiben gyanítható hogy hibás blokkok vannak a meghajtón célszerű mielőbb adatmentés készíteni egy másik adat tárolóra és fontolóra venni a haldokló ssd mielőbbi cseréjét.
Ha azonban nem sikerült az adatmentése az eszköznek mert hibás blokkot észlel közben a gép akkor érdemes adatmentő szakemberhez fordulni az adatok visszanyerésének érdekében.
Minden esetre az a legjobb ha előre gondolkodunk és mindíg készítünk biztonsági mentést még a meghibásodás bekövetkezése előtt.

2. jel – Gyakori újraindulás

A sérült fájlrendszer megtévesztő lehet mert, egy áramszünet vagy nem megfelelő leállítás is okozhat fájl rendszer korrupciót, de akár az SSD meghibásodására utaló jel is lehet ez.
Tehát ha rendszerünk indításkor lemez ellenőrzést végez legyünk gyanakvóak az ssd-re is, mert ha az eszközön hibás blokkok vannak akkor az adataink véglegesen megsérülhetnek.
A legtöbb rendszerbe be van építve a fájlrendszer ellenőrző és javító eszköz ami a rendszer indításakor lefut és általában sok esetben sikerül is neki javítani a hibákat, de ez csak logikai meghibásodás esetén érvényes.  Mint minden ez a megoldás sem hibabiztos. Időnként ezek a fájlrendszer javítások adatvesztést is okozhatnak! Ha nem engedheti meg magának, hogy elvesszenek az adatai akkor javasoljuk hogy forduljon adatmentő szakemberhez, hogy biztonsággal helyreállíthatók legyenek az adatok.

3. jel – Lefagy, összeomlik a számítógép bootolás közben

A fájlrendszer sérüléshez hasonlóan a számítógép betöltésekor (boot) lefagyásnak is számos oka lehet. Ha a számítógép pozítívan reagál arra, hogy néhányszor megnyomjuk a reset gombot akkor akár feltételezhető az SSD meghibásodása. Anna érdekében, hogy megbizonyosodjunk az okról érdemes futtatni pár tesztet. Ha az SSD hibás, előfordulhat, hogy eleinte még csak néhány hibás blokk van rajta de a későbbiek során teljesen meghibásodik, érdemes elgondolkozni hogyan mentsünk róla adatot. Készítsen biztonsági másolatot a lehető leghamarabb, ha szükséges hívjon adatmentő szakembert, mielőtt az SSD teljesen meghibásodna.

4. jel – Olvasási hibák / IO Error

Ez valószínűleg a leggyakoribb jel az SSD meghibásodására, ha adatokat próbál menteni a meghajtóra, és csak olvasási/írási hibát kap (io error hibaüzenet jelenik meg), akkor az SSD valószínűleg hibás blokkokkal rendelkezik. Amikor ez megtörténik, a számítógépe nem engedi meg, hogy az SSD-t adatíráshoz használja. Szerencsére a meghajtó továbbra is működik csak írásvédett módban, ami azt jelenti, hogy nagy esélye van adatainak kimentésére, ha nincs aktuális biztonsági másolata.
Ha ilyen fordul elő, akkor vegye ki a számítógépből és csatlakoztassa az írásvédett SSD-t egy másik számítógéphez, külső meghajtóként mielőtt a meghajtó teljesen leállna, próbálja meg adatait egy másik adathordozóra menteni. Ez a forgatókönyv állapotban működik az adatok kimentésére. De néha a kimentés akadályba ütközik, és egyszerűen nem lehet házilag elvégezni. Ha SSD hibát tapasztal, és nincs biztonsági másolata, ne habozzon kapcsolatba lépni egy adatmentő szakemberrel az adatok mentése érdekében! Speciális adatmentő céleszközökkel általában jó esély van az adatok kimentésére!